BİR ŞİİR YAZIYORUM

Neden yazılır bir şiir, neden okunur bunca yazı? Çünkü nasıl aşılabilir başkaca, insanın karmaşıklığı. (Edip CANSEVER)

2022-2023 eğitim öğretim yılı itibari ile başlayıp genişleterek ve geliştirerek sürdürdüğümüz BİR ŞİİR YAZIYORUM projemiz; ilimiz Arge Birimi tarafından düzenlenen EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİ ATILIMLAR PROJE YARIŞMASI kapsamında değerlendirilerek MUŞ ilinde birincilik kazanmıştır. Ödülümüzü almak üzere ödül törenine; okul müdürümüz Vedat BİNGÖL, proje koordinatörümüz Sibel BARIŞ ve sınıf öğretmenlerimizden Ayçin EMEKSEVER katılmıştır.

Çalışmadaki amacımız;

• Okulların kurumsal faaliyet planı çerçevesinde belirleyeceği ders içinde ve ders dışındaki saatlerde; şiir çalışmalarıyla sanat sevgisi aşılanarak duygu ve düşüncelerini sanat yoluyla ifade etme becerisine sahip okuyan, okuduğunu anlayan bireyler yetiştirmek konusunda çalışmalar yapmalarına olanak sağlamak, özgün çalışmalarını toplum önünde paylaşarak özgüvenlerini artırmalarına destek olmak ve ortak bir kültür algısı oluşturmak,
  • Özgün ürün ortaya koyarak yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlamak,
  • Velilerin okulda yapılan faaliyetlere katılımını artırarak kültürel ve sanatsal faaliyetlerin çocuğunun akademik başarı üzerindeki etkisini de fark etmesini sağlamak.

Kullandığımız Yöntem- Teknikler, Katılımcılar ve İş Birliği:

• Çalışmanın içeriği ile ilgili veli ve öğrenci bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Öğrencilere Varto bünyesinde açılan Hayal Evi Atölyesi'nde ve okullarda yaratıcı yazma eğitimleri verilmiştir.
  • Değerler Eğitimi kapsamında her hafta bir şiir konusu seçilip öğrencilere duyurulmuştur.
  • Yazılan şiirler değerlendirilmiş, okul panosuna asılmış ve Haftanın Şairi yöntemi kullanılmıştır. Haftanın Şairinin şiirleri kendi sesleriyle seslendirilmiştir. Fon müziği ile şiiri ve seslendirmeyi birleştirerek videolar hazırlanıp velinin de onayı ile sanat platformlarında paylaşılmıştır. Öğrenciler Başarı Belgesi ile ödüllendirilmiştir. Çalışmaların basımına karar verilmiştir.

Çalışmadan Sağlanan Faydalar:

• Okulumuzun öğrencilerinde okuma anlama, duyuşsal ve psikolojik süreçlerde olumlu değişiklikler, olumsuz davranışlarda olağanüstü azalma, veli ilgisinde artış, olay ve durumları değerlendirme süreçlerindeki değişim ve birçok yan dönüşümler gerçekleşmiştir.

• Verilen belgeler ile yapılan çalışmaların, paylaşımı yapılan videoların ve kitap basılma sürecinin halk arasında konuşulmasıyla çevrede yayılması üzerine diğer velilerin de okula ve çocuklarına karşı olan tutumu olumlu yönde değişmeye başlamış, çocuklarının davranışlarını önemseme düzeyi de önemli oranda artmıştır. Okulumuzun bulunduğu eğitim bölgesindeki diğer okullara da yansımış ve talep artmıştır.

• Okul içinde ve dışında yapılmak istenen sanatsal etkinliklere ilgi artmış, çalışmalara öncü olmuştur.

Sürdürülebilirlik:

• 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibari ile başladığımız bu çalışmayı sürdürmekteyiz. Okulumuz sınıf öğretmenlerinden Sibel Barış'ın açtığı Hayal Evi Atölyesi'nde uzman öğretmenimiz koordinatörlüğünde çalışmalar geliştirilerek devam etmektedir. Süreç içerisinde, öğrenci ve veli profiline göre çalışmalar çeşitlendirilecek ve genişletilecektir.

Hedefimiz; daha geniş kitleleri de içine alarak yeteneği ve hevesi olan tüm öğrencilere ulaşmaktır.

25.01.2024 2280

25-01-2024
05-11-202225-01-2024
25-01-202425-01-202425-01-202425-01-202425-01-2024meb_iys_dosyalar/49/05/736883/dosyalar/2024_01/25101415_birsiiryaziyorumhurriyetilkokuluyenilikciprojekapsaminda1.docx